Ihanat, kamalat virheet

En ole koskaan kuunnellut kokonaista jazzlevyä. Vaikkakaan en ole täysin tumpelo pianon soitossa ja tiedän musiikin teoriasta alkeita enemmän, olen kokenut jazzin vaikeaksi päästä sisään. Keskittyminen ei pysy, tuntuu että siinä tapahtuu liikaa.

Muutama päivä sitten tapahtui jotain uutta; kuuntelin Keith Jarrettin The Köln Concert -jazzpianolevyn - kokonaan. 

Tähän johti tarina, jonka kuulin. Tarina liittyy virheeseen. Vuonna 1975 tammikuussa nuori saksalainen 17-vuotias Vera Brandes oli päättänyt järjestää konsertin Kölnin oopperatalolla. Kuin ihmeen kaupalla hän sai sinne esiintymään Yhdysvaltalaisen tunnetun jazzpianisti Keith Jarrettin. Lippuja myytiin 1400 kpl. Odotukset olivat korkealla.

Tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta: Paikalle hankittu konserttiflyygeli oli väärä ja epäkelpo. Se oli oikeastaan rikki. Se oli lähtökohtaisesti liian pieni, epävireinen, ylä-äänet liian peltiset ja bassoäänet liian hennot. Pedaalit eivät toimineen. Ei niin yllättäen Jarrett kieltäytyi soittamasta pianolla. Yleisö odotti. Lopulta Brandesin pitkien taivutteluiden jälkeen Jarrett suostui soittamaan.

Virhe. Eteneminen. Tapahtui jotain maagista. Jarret hakkasi pianosta irti kaiken mitä sai. Yleisö ihastui. Liikutuin kun kuuntelin tallenteen. Se oli aito, otteessa pitävä, koskettava.

Virheestä syntyy aina jotain uutta

The Köln Concert on jazzinhistorian parhaiten myynyt sooloalbumi ja kaikkien aikojen myydyin pianoalbumi yli 3,5 miljoonan kappaleen myynnillä. Se on myös hyvä muistutus meille virheistä - eivät ne ole niin huono juttu.

Virheissä on pajon informaatiota, ne avaavat mahdollisuuksia. Niitä voi myös käyttää hyväkseen kuten Jarret teki. Syntyy uutta, ehkä jotain mitä ei pitänyt, tai joka ei olisi edes ollut mahdollista ilman virhettä.

Suhteemme epäonnistumisiin kertoo tarinaa elämästämme. Kykenemmekö avoimesti kohtaamaan virheet, oppimaan niistä ja luomaan uutta, vai pyrimmekö täydellisyystavoitteissa peittämään ne ja pakenemaan paikalta. Miten onnistuisimme suhtautumaan virheeseen armollisemmin ja katsomaan mitä informaatiota se tuottaa. Mitä uutta? Mitä hyödynnettävää? Virheet ovat myös puhuttelevia. Niihin on helppo samaistua sillä me kaikki teemme niitä, jatkuvasti.


Yritän kantaa tätä muistutusta mukanani, ja katsoa virheitä uudesta näkökulmasta. Uskon, että se kannattaa.

Seuraava
Seuraava

Kannattaako onnellisuutta tavoitella?